Čezmejni križev pot frančiškanskih bratstev

Na tiho nedeljo se je v organizaciji frančiškanskih bratstev Gorice in Nove Gorice odvil drugi čezmejni križev pot. Molili smo besedilo križevega pota, ki ga je v letu 2022, ko se je začela vojna v Ukrajini, napisal duhovnik ljubljanske nadškofije, Jože Plut. Slovenski del molitev duhovnika- voditelja je vodil p. Boštjan Horvat, italijanski del pa goriški nadškof Carlo R. M. Redaelli. Pri vsaki postaji smo se spomnili trpečih in trpljenja, ki se je dogajalo ali se dogaja v bližini ali na krajih postaj križevega pota.

Tokrat sta bila začetek in prva postaja pri kapucinski cerkvi v Gorici, kjer je tudi menza za uboge. Za križem in ob spremstvu goriške prometne policije ter prostovoljcev se je sprevod odpravil proti drugi postaji, do goriških zaporov. Zaporniški duhovnik nas je spustil na dvorišče, kjer smo zmolili besedila za drugo postajo, izza zaprtih oken pa so nas spremljali zaporniki, nas glasno pozdravljali in mahali, saj so vedeli, da bomo prišli, nekateri pa so tudi sledili besedilom križevega pota. Naslednja postaja je bila pri goriški stolnici. Med eno in drugo postajo se je izmenjaje prepevalo v obeh jezikih, bili pa so tudi trenutki tišine, da smo lahko razmišljali o namenih molitve. Ustavili smo se tudi pred samostanom sester klaris, pod spominsko ploščo tolminskim puntarjem, šli skozi tunel, v katerem smo se spomnili beguncev, ki so pred leti bivali tu, nato pa smo že bili na meji in se povzpeli proti Kapeli. Ob postajah na slovenski strani smo molili za fante v terapevtski skupnosti Srečanje, se spomnili med vojno zaprtih žensk v zaporih na Kostanjevici, vseh padlih na Soški fronti, p. Aleksandra Vavpotiča, ustanovitve tednika Družine, zaključni govor nadškofa Redaellija in njegov blagoslov pa sta bila v cerkvi na Kapeli. V nagovoru je omenil, da je dopoldan maševal v Ogleju in nas spomnil na značilni oglejski križ, najden sredi 19. stoletja pri delih v Ogleju, ki je najbrž iz 4. stoletja. Na krakih tega križa visita na enem črka alfa, na drugem omega, kar pomeni začetek in konec. Vse v življenju je križ, a ta križ je Ljubezen, saj se je Bog učlovečil iz Ljubezni do nas in bi se učlovečil tudi, če mi ne bi grešili, saj on rabi nekoga, da ga ljubi. Voščil nam je ljubezni polne praznike Velike noči, v katerih naj se spomnimo tudi na trpeče, ki nosijo težke križe.

Povezave do fotografij:

https://www.ofs.fvg.it/foto/20230326_viacrucistransfrontaliera

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0GtxygjB2Xx7nfwRUTSY2ngSWQwvvdQ3YLiuRbP5f4C2Q7LeAnx14KncE3arBKJLnl&id=100079055718049