56. ITALIJANSKI SILVESTRSKI POHOD ZA MIR Z NASLOVOM UMETNA INTELIGENCA IN MIR

(Večer, ko je novogoriška konkatedrala pokala po šivih)

Popoldan in zvečer na zadnji dan leta 2023 sta bili mesti Gorica in Nova Gorica prizorišči čezmejnega dogodka, 56. državnega pohoda za mir na italijanski nacionalni ravni, v organizaciji Škofovske komisije za družbene problematike, delo, pravico in mir, goriške nadškofije, združenja Azione cattolica, Karitasa, gibanj Focolarov in Pax Christi, skupaj s Škofijo Koper in novogoriško župnijo.

Zagotovo je bilo navzočih več kot 800 udeležencev pohoda iz cele Italije, tokrat pretežno iz severnega dela, ki so se kljub dežju odločili za pohod. Nekateri so se med postajami premikali tudi z avtomobili. Pred začetkom Pohoda za mir je bilo še predavanje na temo Čezmejna semena miru v Kulturnem centru Lojze Bratuž v organizaciji gibanja Focolarov.

Zbirno mesto za pohodnike je bilo na italijanski strani mejnega prehoda Rožna dolina, od koder so vozili avtobusi ob 15. uri na Oslavje, kjer je ob 16. uri udeležence nagovoril goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli z gosti. Postaja je bila tudi na Trgu Travnik, kjer je imel krajše predavanje univerzitetni profesor Luca Grijon na temo umetne inteligence in miru. Pohod se je nadaljeval do sinagoge, nato do Trga Evrope, trga obeh Goric, kjer je g. Silvester Gabršček spregovoril o združeni Evropi in miru.

Kmalu po 20. uri so prvi pohodniki že dospeli do novogoriške konkatedrale, kjer so jih združeni pritrkovalci iz Solkana, Nove Gorice, Lucinica in Gradische že pričakovali s petjem zvonov, ki se je začelo takoj po 19. uri in končalo pred sveto mašo. Ko so romarji do konca napolnili cerkev in medtem ko so prostovoljci prinašali še dodatne klopi, so si sledila krajša pričevanja z vojnih žarišč (Izrael, Palestina, Ukrajina), malo pred 21. uro pa tehnična navodila goriškega župnika don Nicola Bana, točno ob 21. uri pa se je pričela slovesna sveta maša, ki jo je vodil goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli ob somaševanju velikega števila duhovnikov iz obeh držav, ki so prišli hodit in molit za mir. Mašo je v živo predvajala italijanska televizija TV2000.

Kot uvodna himna je v treh jezikih zadonela pesem Hvala večnem Bogu, med mašo se je pelo, bralo in molilo v več jezikih: italijanščini, slovenščini, furlanščini in latinščini, med svetim obhajilom pa je pesem Sveta noč odmevala tudi v nemščini. Res pohvalna udeležba, novogoriška konkatedrala še ni sprejela takega števila romarjev, sploh pa je pohvalno sodelovanje občestva med mašo, pri kateri so peli pevci več cerkvenih zborov iz Gorice. Po sveti maši je bila priložnost za okrepčilo, nato pa so v cerkvi izpostavili Najsvetejše za češčenje do polnoči. Za vseh 800 in več pohodnikov je na slovenski strani skrbelo 25 prostovoljcev, ki sta jih vodila novogoriški vikar Bogdan Vidmar in novogoriški podžupan Anton Harej.

Ker so se pohodniki na pot odpravili tudi z dobrodelnim namenom, saj so se odrekli silvestrski večerji, so prostovoljni dar namenili goriški kapucinski menzi za brezdomce in Vincencijevi zvezi dobrote, ki deluje na Mirenskem gradu.

Ob umirjenih in zadovoljnih obrazih udeležencev, po tolikih urah hoje, poslušanja in molitve, smo bili prostovoljci prepričani, da je pohod uspel, upajmo, da tudi naše skupne molitve za mir.