Prvi trije meseci sinodalne hoje v letu 2022 v konkatedrali

Z novim koledarskim letom smo v župniji Nova Gorica še bolj poglobili priprave na sinodo, saj se čutimo poklicani, da gradimo občestvo, tudi preko meja župnije.

Molitev k Svetemu Duhu za sinodo spremlja zahvalo po obhajilu pri vsaki sveti maši. Sredi januarja so se pričela petkova sinodalna srečanja za vse župnije okrožja, na katerih si lahko verniki izmenjamo poglede, misli, si povemo kar nas teži in radosti v župniji in okolju.

V postu smo ob petkih zvečer imeli tri postna predavanja, na katerih so svoja poznavanja in razmišljanja z nami delili: naš škof Jurij Bizjak, Silvester Gaberšček, etnolog zaposlen na Ministrstvu za kulturo, in župljanka Mateja Milost. Škof je spregovoril o vlogi župnije v času sinode, za obdobje prestolnice Evropske kulture in o njeni nalogi v svoji domovini. G. Gaberšček je jedrnato spregovoril o sledeh krščanstva in o krščanski kulturi na Goriškem, teden kasneje pa ga. Milost o poti do osebnega zadovoljstva.

S prenovo župnijske dvorane in kletnih prostorov, ki se je zaključila sredi februarja, se je odprlo še več možnosti za predavanja, razstave in razna srečanja.

Pot sinode sovpada tudi s pripravo mesta Nova Gorica na leto 2025, ko bosta skupaj z italijansko Gorico Evropska prestolnica kulture. V tej smeri v obeh delih «enega mesta« potekajo mnoge prireditve, tudi mednarodne, veča se želja po čezmejnem sodelovanju.

Tako se je v nedeljo, 13. marca, 91 kolesarjev iz Gorice, skupaj s svojim župnikom, Nicolom Banom, podalo na odkrivanje sosednjih župnij: Šempetra, Nove Gorice in Solkana, obenem pa se je dogodek odvil v tednu praznovanja njihove stolne cerkve. Pred konkatedralo so jih sprejeli člani Marijinega dela. Kaplan, g. Bogdan Vidmar, jim je spregovoril o župniji in konkatedrali. Predstavitev je s svojimi spomini na čezmejno sodelovanje v času gradnje cerkve, dopolnil don Ruggero di Piazza.

V soboto, na praznik svetega Jožefa, so družine novogoriške dekanije poromale na Sveto Goro, nekatere družine pa so se udeležile škofijskega romanja družin na Sveto Goro v soboto, 26. marca.

V petek, 25. marca, sta koprski škof Jurij Bizjak in goriški nadškof Carlo M. Redaelli skupaj z duhovniki z obeh strani meje, ob navzočnosti slovenskih in italijanskih vernikov, somaševala za mir na svetu in posvetila Rusijo in Ukrajino Marijinemu Brezmadežnemu Srcu.

V nedeljo, 27. marca, je potekal mednarodni čezmejni križev pot s Pristave na Kapelo, ki sta ga pripravili frančiškanski bratstvi obeh Goric, množico romarjev pa sta vodila koprski škof in goriški nadškof, skupaj z duhovniki in patri, pod geslom: Nihče se ne reši sam.

V ponedeljek, 28. marca, pa je člane ŽPS in ŽGS goriške dekanije nagovoril goriški župnik Nicola Ban, ki ima v goriški nadškofiji veliko vlog in tudi dela. Predstavil je nastanek in delovanje goriške pastoralne zveze župnij, med odgovori na vprašanja zbranih pa veliko primerov dobre prakse, težav in želja.

Kristina Škibin, Nova Gorica