Večer z gostjo Uršo Cankar Soares

VEČER Z GOSTJO URŠO CANKAR SOARES NA TEMO:

VZGOJA ZA ŽIVLJENJE, ZA VEČNO ŽIVLJENJE

V večer nas je s pozdravi uvedla voditeljica goriške območne skupine Društva katoliških pedagogov Slovenije, gospa Klara Levstek. Nato je predstavila gostjo, Uršo Cankar Soares, pedagoginjo montessori in organizatorko Pohoda za življenje.

Za njo je g. Bogdan Vidmar nadaljeval s pozdravi in postavil vprašanje: Kaj lahko kot kristjani naredimo, da lahko uveljavimo naš krščanski kulturni model? Takoj je povedal, da ne smemo pričakovati rešitve od politikov, ker mora tu v akcijo civilna družba, starši, skupine. Žal so tudi v Cerkvi nasprotujoča mnenja. Imamo primer sinode v Nemčiji, ki je sinoda brez Svetega Duha. Graditi moramo na skupnosti, ki zagovarja družine, ker nočemo, da se razgradi človeka. Veliko se je treba pogovarjati v družini z otroki, glasno povedati, kaj je problem.

Nato pa se je predstavila gostja Urša Cankar Soares. Povedala je, da je evharistija spremenila njeno življenje, sploh vsakodnevna maša. V tesen odnos z Jezusom je stopila v misijonski šoli preko skupnosti Emanuel v Rimu, kjer je bivala eno leto, in tam spoznala tudi svojega moža, ki je s Portugalske. Deset let je delala v vrtcu montessori, nato pa je po rojstvu prvega otroka ostala doma. Začela se je zanimati za pro-life misijon, spremljala je spletne objave, nato pa so jo povabili v pripravljalno ekipo Pohoda za življenje.

Zbranim je postavila vprašanje:

KAJ SI ŽELITE ZA VAŠE OTROKE? Najbrž so odgovori, da bi bili srečni, samostojni, da bi doštudirali, imeli službo. Kot kristjane pa je povabila k vprašanju: KAJ PA JE BOŽJA VOLJA ZA NAS? Odgovor je našla v Svetem pismu, 1 Tes 4,3, ki pravi: Kajti to je Božja volja, vaše posvečenje. Kaj je to? Da postanemo vsi svetniki. To ni le za nekatere. Danes je možno biti svetnik, na primer Carlo Acutis.

Gledati skozi oči nebes, s pomočjo Svetega Duha na splav, LGBT – na vse bomo začeli gledati drugače. Jasno moramo povedati, da je splav, homoseksualnost greh – ne smemo šparati, ne smemo se tega ustrašiti. Poučiti se moramo o LGBT. Kaj je za tem? Od kod izvira to? Kdo so bili začetniki?

Mi nismo proti tem ljudem, mi smo proti grešnemu vedenju, kot je Cerkev proti zlorabi otrok, splavu, predzakonskih odnosih. Veliko je spreobrnjenj iz LGBT, primer pa je tudi Abby Johnson, ki je bila 8 let direktorica klinike za splave in je sama povedala, da se njen greh ni začel na kliniki, ampak je bil njen prvi greh nečistovanje, ko se je začela nespodobno oblačiti, se nespodobno pogovarjati z moškimi …

Kaj lahko mi naredimo pri vsem tem?

Bog nam je zaupal naše otroke, so nam začasen dar, sploh prehitro rastejo. Kot starši se moramo zavedati, da je Bog prvi avtor naših otrok. On je ljubosumen Bog. Mi imamo samo eno priložnost, da jih pripeljemo v Nebesa. Njihovo življenje je zelo vredno. Se pa tudi hudič bori za naše otroke, on na tiho, da ne bodo kot drugi, da ne bodo drugačni, da se bodo isto oblačili, isto delali. Hoče, da gre otrok drugo, svojo pot.

Problem je, da mladi ne delijo mnenja staršev. Npr. odobravanje splava v izrednih primerih …

Kaj lahko naredimo pri vzgoji otrok, da bo drugače? – Ni več vertikalne vzgoje, od staršev, ampak je horizontalna, vzgajajo vrstniki, ki pa ne bi nikoli dali življenje za vašega otroka, ne bi šli zanj do konca.

Kako otroke obvarovati pred splavom in LGBT? Najbolje s pomočjo svetnika, pro-life zavetnika, svetega Jožefa. Njegove litanije so čudovite, za nami je leto svetega Jožefa.

Sveti Jožef, varuh devic, varuh Device!

Mi moramo drugače živeti, ker smo luč in sol. Moramo biti varuhi drug drugega (npr. primerno oblačenje deklic, nošenje pajkic …) Moramo misliti na to, kaj bo druge pripeljalo v nebesa.

Zgodnja seksualizacija otrok prinaša težave (premočno mnenje drugih). Ko je otrok ranjen na področju spolnosti, intime, čistosti, lahko pride do odpada od vere.

Ženska po splavu se lahko spreobrne, punca, ki si da odrezati prsi, pa ne more nazaj.

Treba je moliti za starše bodočih zetov in nevest.

Sveti Jožef, branitelj Kristusov!

Če boš tiho, ne bo nič, tudi kot učitelji. Moramo biti vidni in povezani.

»Učitelji hočejo slišati tako, a prav je tako« – to morajo povedati starši otroku, dati mu morajo vedeti, česa Bog ne mara. Otroci razumejo, a je treba zgodaj povedati, prehiteti druge. Uničevanje otroške nedolžnosti moramo obraniti starši, kdo drugi pa bo?!?

Sveti Jožef, kras domačega življenja!

Kako je po šoli? Kje je čas povezovanja s starši? Svet opeva socializacijo, a ni socializacije s starši. Ves dan so v službi – na koga se naveže otrok? Na sošolce, zato je njihovo mnenje bolj pomembno.

Poznamo nazore učiteljev svojih otrok? Otroci občudujejo tiste, s katerimi doživijo kaj lepega, tudi doma. Bog govori po naši vesti, po srcu. Ko bomo želeli predati nekoč moralne stvari otrokom, moramo prej pripraviti teren.

Sveti Jožef je rešil Jezusa, zato bi morali očetje reševati svoje otroke – tudi pred splavom, saj je veliko žensk reklo, da jih moški ne podprejo. Moški lahko rešijo življenje otroku. Večina splavov je po tridesetem letu, 3. ali 4. otrok. 11 splavov na dan je v Sloveniji.

Prositi Boga za dar solza, da nam bo hudo (papež Frančišek). Prosit za dar Svetega Duha, kar nam lahko izprosi sveti Jožef, Jezusov krušni oče, strah hudobnih duhov! To je duhovni boj na otrocih. Marija v Fatimi je rekla Luciji, da bo zadnji boj na družini.

Jezus je z nami v sveti evharistiji, vse nam je dal, na križu sebe. Ko dojameš obljubo svetega zakona, kaj nam Bog podarja, in če je Jezus to za nevesto Cerkev …

Otrokova vera v mašo, evharistijo. Jezus hoče otroke, da verujejo vanj. To jim lahko damo preko lepote odnosa, življenja, zakona.

Kako obvarovati otroke pred splavom? Tudi s Pohodom za življenje, saj kjer je veliko ljudi na kupu, se spreminja življenje. Na pohodu v Zagrebu je bilo 15.000 ljudi. Je pa treba z otroki veliko govoriti o vsem tem. Pohod za življenje se je prvič zgodil leta 1973 v ZDA.

Vprašanje: Kako se približati najstniku, ki ga svet srka vase?

Mladi rabijo prijatelje drugih enako mislečih kristjanov, iskati je treba skupnosti, dokler je še čas. Mladi hočejo nekoga, ki tako pove, kot je, mladi so za radikalnost. Če mu z avtoriteto in ljubeznijo kdo to pove, oni sprejmejo, hočejo o tem govoriti. Starši morajo najti kraj za somišljenike, v šoli tega ni, saj morajo biti obvezno tam.

Vprašanje: Koliko je splavov po opravljenih meritvah in analizah zdravnikov?

Nima podatka, a miselnost sveta, da če nekdo ni v redu, se mu odreče življenje, to ni v redu. Le kristjani lahko razumejo, zakaj Bog takega otroka želi, da ga da družini in zraven toliko trpljenja.

A je sočutje, če otroka ubijemo, ker bi bil drugačen? Torej ne rabimo posebnih šol? Testi so v redu, da se mama lahko v miru pripravi, a testi niso vsi 100 %. Res je težko razumeti trpljenje otroka, sploh ko je stiska, je težko.