Luč miru iz Betlehema

Luč miru iz Betlehema

Že več kot 30 let skavti delimo Luč miru iz Betlehema. Plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu gre vsako leto iskat otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal, ter ga prinese na Dunaj, kjer je drugo soboto v mesecu decembru svetovni sprejem. Predstavniki različnih držav gredo ponj na Dunaj in ga nesejo v svojo državo oz. regijo.

V soboto, 17. 12. 2022 smo se na Kostanjevici zbrali skavti obeh Goric, slovenski, zamejski in italijanski, da skupaj sprejmemo Luč miru iz Betlehema ter ponesemo njeno sporočilo med Goričane. Z obiskom in besedami dobrodošlice sta nas počastila g. Lucio Beltrame, predstavnik občine Gorizia in podžupanja Mestne občine Nova Gorica, ga. Damjana Pavlica. Osrednja nit dogodka je bila poslanica, ki spremlja Luč miru iz Betlehema in letošnje geslo VSTANI in SVETI. Poziva nas, da z majhnimi dejanji dobrote prinašamo luč v temačni svet. Zaradi dogajanja v svetu smo marsikdaj v strahu, se počutimo nemočni in negotovi, ter zato zatekamo v beg in spanje. Zamoti nas odmik v virtualni svet. Z ignoriranjem slabega, se to še hitreje razrašča.

Med prepevanjem smo si podelili plamen, tako, da je pri vsakem posamezniku zagorela lučka. Ta plamen smo skupaj s poslanico ponesli po Novi Gorici in ga podarili mimoidočim.

Z najmlajšima starostnima skupinama (bobri, 6-7 let in volčiči, 8-10 let) smo pomen poslanice spoznali preko igre »zbudi se, božič je« oz. »svegliati, e’ natale«. Tako smo se udeleženci naučili dve besedi jezika sosedov in pričeli s premikanjem mej (tudi jezikovnih). Prav tako smo naša dobra dejanja zapisali na plamenčke in skupaj sestavili ogromen plamen, ki je krasil oltar.

Naše druženje smo sklenili v konkatedrali Kristusa Odrešenika s sv. mašo, ki smo jo oblikovali skavti. Somaševali so koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, goriški nadškof msgr. Carlo Redaelli, generalni duhovni asistent skavtov Janez Kobal in duhovni asistent novogoriških skavtov mag. Bogdan Vidmar. Priložnost smo imeli tudi za neformalno druženje ob toplem čaju, »skavtski pašti« in panettonu. Srečanje si bomo zapomnili po besedi SVETI!


Poslanica:

Kaj ti je, da spiš? Vojna, stiske, bolezni, nesreče, osamljenost… Kaj pa ti? Se bojiš? Živiš, kakor da se nič ni zgodilo? Seveda, težko nam je, ko vidimo, kaj vse se dogaja in se nam zdi, da ne moremo nič. Pa vendar je že iskra dovolj, da vname ogenj, in kaplja dovolj, da ga pogasi. Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti.