Goriški večer v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici

Dne, 25.11.2022, smo bili z Goriškimi večeri, ki jih prirejamo pod okriljem Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Severna Primorska, gostje v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Gost večera je bil dr. Aleš Maver, intelektualec, prodoren analitik, profesor, zgodovinar, predvsem pa angažiran kristjan. Z njim se je pogovarjal dr. Renato Podbersič, župljan omenjene župnije.

Najprej je Bogdan Vidmar, vikar za EPK (Evropska prestolnica kulture), prebral čudovito molitev k sv. Katarini, zavetnici Nove Gorice, ki je še pred vojno imela kapelo na hribu po njej imenovanem sv. Katarina, po vojni pa je ta hrib postal Kekec.

Večer se je odvijal naprej s pesmijo v izvedbi domačega cerkvenega zbora. 

Janko Korošec, snemalec dogodka  in član Socialne akademije, nam je razložil, da smo del projekta socialni teden od 17.11.2022 do 26.11.2022 pod geslom POČIMO MEHURČKE. Opogumil nas je, da moramo vztrajati in še naprej širiti domoljubje in demokracijo.

Prvi del pogovora z Alešem Maverjem sta se govorca posvetila pojasnilu zdajšnjega stanja naše države in njenih prebivalcev. Aleš Maver je izrazil mnenje, da smo Slovenci imeli premalo časa, da bi ponotranjili fantastični dogodek osamosvojitve izpred 30 let. Dotaknila sta se tudi položaja in odzivnosti Cerkve na dogodke zadnjih let. Kaj je dejansko poslanstvo Cerkve? Ali se Cerkev dovolj vključuje v ključnih trenutkih?

Pogovor sta sklenila z mislijo, da je bilo v Sloveniji demokratično gibanje v Cerkvi in posledično na Slovenskem vedno preglasovano, če že ne popolnoma utišano.

Večer se je nadaljeval ob prijetnem druženju in čudovitem petju bratov Fink, katerima so pritegnili moški poslušalci. Zelo lepo in domoljubno.

Vanda Mervič (članica odbora Goriških večerov)