Delavnica adventnih venčkov

Delavnica adventnih venčkov

V soboto, 26. novembra 2022 ob 9.30 organizirajo skavti izdelavo adventnih venčkov v spodnjih prostorih konkatedrale. Skavti bodo poskrbeli za material. Zaželjeno je, da prinesete s seboj vse, kar imate doma za izdelavo adventnih venčkov (svečke, obroč…). Naredite adventni venček skupaj z otrokom. Naj bo to priprava na advent.

Adventni venček je tipičen simbol adventa. Advent se po cerkvenih običajih začne četrto nedeljo pred božičem in se konča na božični večer, 24. decembra. To je čas, ko se verniki spominjajo rojstva Jezusa in pričakujejo njegov drugi prihod. Beseda advent pomeni “prihaja” ali “prihod” in po krščanski tradiciji se na prvo adventno nedeljo prižge prva sveča v venčku.

Simbolni pomen adventnega venčka

Adventni venček ima obliko neprekinjenega kroga, ki nas spominja na večnost. Simbolizira tudi neskončni krog življenja in vrtenje letnih časov.

Zimzelene rastline, iz katerega je venček spleten, so tiste, ki jim sneg in mraz ne moreta do živega in so znamenje upanja in novega življenja.

Štiri sveče ponazarjajo štiri adventne nedelje. Prižigamo jih štiri zaporedne adventne nedelje in z vsako prižgano svečo smo bližje božiču. Po krščanski tradiciji sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. V temo prinašajo svetlobo in toploto ter novo življenje. Barve sveč se med področji razlikujejo, vendar je tradicionalna barva adventnega časa vijolična – to je barva spokornosti, posta in pričakovanja.