Mladi goriške pred križem svetovnega dneva mladih

Praznik Kristusa Kralja je tudi svetovni dan mladih. Tako je bila vigilija pred praznikom namenjena srečanju mladih koprske škofije in goriške nadškofije ob križu svetovnega dneva mladih, na sklepnem srečanju ob romanju križa po koprski škofiji v naši cerkvi Kristusa Odrešenika.

Večer se je začel ob 18.30 na Trgu Evrope, na mejnem trgu obeh držav, z uvodnim pozdravom don Nicola Bana, z branjem papeževega pisma mladim v obeh jezikih in navodili za skupno pot do cerkve. Na poti naj bi se mladi v mednarodnih skupinah po 6 najprej drug drugemu predstavili, nato pa poiskali probleme in potrebe, ki jih zaznavajo v svojem okolju. Procesija se je vila v hitrem tempu, skoraj v ritmu zvonov, ki so mlade pričakali ob nabijanju pritrkovalcev iz Redipuglia.

Točno ob 20. uri se je začelo molitveno bdenje s pozdravom odgovornega za organizacijo večera, g. Primoža Erjavca, in taizejskim spevom Laudate omnes gentes. Za glasbo, pesmi in vezni tekst v obeh jezikih so odlično skrbeli mladi iz župnije Šempas. Najbolj ganljiv trenutek večera je bilo češčenje križa, ko so mladi, škofa, zbrani duhovniki in drugi odrasli, prinašali lističe z napisanim problemi pod križ in se križa dotikali.

Sledila sta nagovora obeh škofov, nato pa spodbude papeža Frančiška in skupna molitev očenaša v obeh jezikih, nato pa sta škofa zbranim podelila svoj blagoslov. Srečanje je pred druženjem ob pici in pecivu v kletnih prostorih konkatedrale zaključila skupna dvojezična pesem Posvečeno je tvoje ime.