Nova Gorica – najbolj krščansko mesto v Sloveniji

Nova Gorica – najbolj krščansko mesto v Sloveniji

Zanimivo je, da v mestu, ki je bilo grajeno v času komunizma, stoji cerkev Kristusa Odrešenika, ki ima v Koprski škofiji status konkatedrale, po okoliških hribih pa mesto ščitijo Božja Mati Marija, nadangeli in mnogi svetniki.

Bogorodica kraljuje na Sveti Gori, prav tako pa tudi na Kapeli in v Kromberku. Tudi na Sabotinu je že v 14 st. stala romarska cerkev, dokumenti iz 18. stoletja pa pričajo, da je imela cerkev tri oltarje: glavni je bil posvečen Blaženi Devici Mariji, stranska pa sv. Valentinu in sv. Barnabi.

To kaže na izredno zaupanje naših prednikov v Nebeško Mater Marijo. Nova Gorica je dobesedno v obroču Marijinih cerkva in bi jo lahko imenovali Marijino mesto. Tudi »vrtnica«, simbol Nove Gorice, to potrjuje.

Očitno pa je bilo v zgodovini na tem območju močno prisotno tudi češčenje nadangelov s katerimi je mesto obdano, zato Novo Gorico poimenujemo »Mesto Nadangelov«. Na vzhodu, v Šmihelu,  je cerkev nadangela Mihaela, prav tako pa tudi na zahodu, v Biljani. Škabrijel se imenuje po nadangelu Gabrijelu, ker je na hribu stala cerkev nadangela Gabrijela.

Sv. Mihael (Kdo je kakor Bog?) je  zavetnik vojske, policije in vseh bojevnikov za resnico in pravico. Sv. Gabrijel (Božja Moč) skrbi za naše družine, za porodnice, za vzrejanje in vzgojo otrok, je tudi zavetnik diplomatov, poslancev in novinarjev.

Nadangel Rafael (Bog je zdravje) je zaenkrat z vidika dosedanje tradicije in izročila še odsoten, a bi ga bilo, po mojem mnenju, smiselno umestiti na Sabotin, kar lahko lepo povežemo s sv. Valentinom; ime izhaja iz lat. besede »valens«, kar pomeni močan in zdrav, slovenska inačica imena je Zdravko. Prav gotovo je nadangel Rafael navdihoval sv. Valentina. Oba sta priprošnjik za telesno, duševno in duhovno zdravje.  Sv. Rafael nam pomaga, da skrbimo za telesno, duševno in duhovno zdravje; za dober imunski sistem, kar je izredno pomembno pri premagovanju epidemij. Je zavetnik zdravnikov. Ne pozabimo, najhujši duhovni virusi so osamljenost, žalost in obup! Sv. Rafael je tudi zavetnik romarjev in popotnikov, je naš sopotnik. Pod Sabotinom so čudoviti mostovi, čez reko Sočo, tu vodijo mnoge poti: na sever proti Bovcu in čez Predel proti Celovcu in Salzburgu, na vzhod proti Ljubljani, Zagrebu, Beogradu…; na jug proti Trstu, Ogleju, Benetkam, Rimu…; na zahod proti Milanu, Torinu… Smo na stičišču mnogih kultur, kar zelo močno vpliva na našo identiteto. Smo Bogu hvaležni, da živimo na takem vozlišču in stičišču kultur? Znamo to »vnovčiti«? Cerkveni kompleks na Sabotinu je delno na slovenski, delno pa na italijanski strani meje, zato naj bo to hrib miru in zdravja. O angelu Rafaelu vemo iz Tobijeve knjige, kjer posreduje za zakonsko zvezo med Tobijem in Saro: »Predzakonski tečaj!« Če vemo, da je sv. Valentin zavetnik zaročencev, je to še en argument za to, da Sabotin postane tudi hrib nadangela Rafaela.

Verujem, da so svetniki, nadangeli, Devica Marija in Kristus zares prisotni v Novi Gorici.  Prepričan pa sem tudi, da sporočila in zgledi svetnikov, nadangelov, prav tako pa tudi Device Marije in Kristusa Odrešenika lahko nagovorijo vse prebivalce Nove Gorice, tako verne, kot neverne. Koliko simbolike, lepote, modrosti in vitalnosti je skritega v teh nebeških bitjih, četudi jih nekdo sprejema zgolj kot izmišljena, mitična bitja. Neizmerno smo obdarovani s ključi do korenin, smisla življenja, lepote, miru, sožitja in ljubezni. Aleluja!

Bogdan Vidmar

(2.8.2021)