Da bi bili vsi eno

Da bi bili vsi eno

To je bila Jezusova poslednja želja, ki jo je izrazil preden je šel v smrt. Kristjani se moramo truditi, da gradimo edinost, tako, da se vsi skupaj vztrajno bližamo Kristusu. Žal je v zgodovini Cerkve prišlo do mnogih razkolov, ki odražajo človeški element Cerkve.

V Novi Gorici so tri večje krščanske skupnosti: katoliška, pravoslavna in protestantska. Voditelji teh skupnosti smo med seboj prijateljsko povezani. Tako imajo pravoslavni v najemu cerkev Svete Trojice, verniki Evangeljskega centra pa se že celo poletje ob nedeljah ob 17. uri srečujejo v naši cerkvi, ker je dvorana na občini, kjer se zbirajo k slavljenju, trenutno še namenjena cepljenju proti covidu-19. Ta skupnost se vsako nedeljo zbere k slavljenju. Njihova molitev je v prepevanju in v katehezi, v razlagi Svetega pisma. Njihovo slavljenje traja dve uri. To ni sveta maša, ki je zakrament, je pa zelo lepa kateheza in molitev.

Podoben način slavljenja je v naši Cerkvi pri gibanju Prenove v Duhu.

Duhovno bogastvo Cerkve je izredno veliko. Škoda je, da mnogi to doživljajo kot znamenje razdeljenosti, namesto da bi doživljali kot znamenje edinosti v različnosti in medsebojnega spodbujanja.