Pepelnica nas s spokornim obredom pepeljenja vpelje v sveti postni čas priprave na velikonočne praznike odrešilnega trpljenja, smrti in vstajenja.Postna postava: v postnem času se ob petkih zdržimo mesnih jedi (zdržek), na pepelnico in na veliki petek pa se tudi prikrajšamo v jedi (post).
S pepelnično sredo in obredom pepeljenja ter celodnevnim strogim postom in zdržkom, vstopimo v postni čas odpovedi in zorenja v spreobrnjenju ob pripravi na velikonočne praznike.

Postna postava: vsi verniki smo dolžni delati pokoro in to še posebej v postnem času. Na spokorne dneve se bolj posvečamo molitvi, opravljanju del pobožnosti in krščanski dobrodelnosti, se premagujemo, zvesteje spolnjujemo svoje dolžnosti in se držimo posta (le enkrat na dan se do sitega najemo) in zdržka (ne jemo mesa toplokrvnih živali). Zdržek veže vernika nad 14 let starosti vse petke v letu (izven posta se lahko nadomesti z molitvijo ali dobrim delom). Post pa veže vernika med 18. in 60. letom starosti in je povezan z zdržkom na pepelnico in na veliki petek.